Fönster

Behöver du någon som kan byta fönster i Stockholm? Här får du guide och tips till hur du köper dina nya fönster till så billigt pris som möjligt samt hur du hittar seriösa entreprenörer verksamma i Stockholm som kan utföra ett fönsterbyte av högsta kvalitet.

Vill du direkt kostnadsfritt begära in offerter från flera olika fönsterfirmor som du sedan kan jämföra i lugn och ro utan krav på köp? Klicka här:
skapa-prisforfragan-knapp

Du som vill veta mer om hur ett bra fönsterbyte går till, fortsätt läsa så ger vi dig de bästa tipsen om hur du hittar rätt entreprenör för ditt fönsterbyte.

Börja med att skapa en kravspec

Steg nummer ett är alltid att beskriva vad du vill åstadkomma med ditt fönsterbyte, innan du ens börjar kolla på olika material eller fönstertyper. Med en tydlig beskrivning av hur du vill att dina nya fönster ska se ut, fungera och ha för hållbarhet ökar chansen att du blir nöjd och får en bra affär. Vill du ha hjälp på traven? Svara på dessa frågor och ha dem redo när du kontaktar fönsterinstallatörer och tar in offerter:

  • Vet du hur du vill att dina fönster ska se ut? Beskriv dem i så fall i ord, eller ännu hellre ta bild på den typ av fönster du är ute efter.
  • Vill du att dina fönster ska vara energisnåla eller spelar det ingen roll?
  • Har du någon typ av material du föredrar (t.ex. PVC, aluminium eller trä)?
  • Vill du ha ”standardmått”, eller mer ovanliga varianter som takfönster eller specialmåttade fönster (t.ex. för badrum med forstat glas?
  • När ska arbetet vara utfört?

Med dessa frågor besvarade av dig själv har du lättare att förklara för fönsterfirmorna vad du vill göra och därmed att få till det fönsterbyte du drömmer om.

Budget: Kostnad för att byta ut fönster

Vad kostar då ett fönsterbyte i Stockholm (med omnejd)? Generellt ligger kostnaden för att anlita en montör av fönstren lite högre i storstäder som Stockholm, men å andra sidan gäller ROT-avdraget vilket tillåter dig dra av femtio procent av den totala arbetskostnaden (med en maxgräns på avdraget på 50 000 kronor). Det gör att det är relativt billigt att köpa in fönsterinstallation av en hantverkare.

Beroende på omfattning och vilken typ av fönster det gäller kan du räkna med ungefär 600 – 2000 kr/fönster i installationskostnad efter ROT, ovanliga fönster på krångligare platser i huset kostar mer än enklare fönster av standardmått.

Vad fönster kostar varierar givetvis otroligt mycket. Kolla gärna priser själv men var öppen för att göra inköpet genom entreprenören. Det finns många återförsäljare i hela Stockholms län och ofta har fönsterföretagarna specialrabatter hos dessa. Därför kan det löna sig att låta dem göra inköpen åt dig.

Glöm inte besparing och värdeökning

När du tittar på offerter är det viktigt att inte bara se dina nya fönster som en ren kostnad. Om du kör på energiglas kan fönstren löna sig genom att du sänker dina värmekostnader, och har du en bostadsrätt, villa eller ett radhus så brukar nya fönster höja värdet ordentligt, ibland direkt med mer än vad fönstren kostade. Så ha med dessa faktorer i budgetberäkningen.

Hitta fönsterentreprenör i Stockholm

Det finns många hundra företag i Stockholms län som säljer och/eller utför fönsterbyten. Att hitta rätt kan vara en djungel och vårt stalltips är därför att oavsett omfattningen på fönsterbytet se till att höra med några olika firmor innan du gör ditt val. Antingen via tidigare nämnda gratistjänsten Fönsterproffs (samlar manuellt granskade fönsterfirmor verksamma i Stockholm), eller genom att helt enkelt leta själv via exempelvis Eniro (eller t.o.m. en gammal god telefonkatalog).

Oavsett metod är det viktigt att kolla på flera alternativ för att få en känsla för vilket pris som är rätt för just ditt fönsterbyte.

När du sedan förhandlar med installatörerna och synar dem för att se att de har koll kan du med fördel använda denna händiga checklista (PDF, perfekt att skriva ut och ha i bakfickan). Gå också gärna direkt till fördjupningsartikeln här.

Glöm inte ROT

ROT-avdraget fungerar som så att du anlitar en hantverkare, i detta fall en fönsterfirma, som byter ut dina fönster. Sedan skriver de på fakturan hur stor del som var arbetskostnad av den totala slutfakturan, och drar av hälften av denna kostnad direkt. Du får så att säga rabatten på en gång, och behöver inte göra något extra.

Kom ihåg att ROT bara gäller för fönsterbyte i småhus/villa/radhus, inte i bostadsrätt.

Nu när du läst artikeln är det bara gå ut och jaga rätt på rätt entrprenör för dina nya fönster!