Takfirmor och takläggare

En vanlig form av entreprenad för villor och radhus i Stockholm är när man byter tak eller lägger nytt tak på ett nybyggt hus. Det finns många olika takfirmor att välja mellan, och olika takläggare är ofta nischade mot olika typer av tak. Detta gäller när du ska hitta en takentreprenör i Stockholmstrakten.

Vill du komma igång direkt? Ta in priser från Stockholmsbaserade takläggare här:
skapa-prisforfragan-knapp

Så hittar du takfirmor i Stockholm

Oavsett om takarbetet gäller en enklare reparation eller mer omfattande takomläggning så är det alltid ett antal viktiga punkter att komma ihåg när du letar takfirmor eller entreprenörer i allmänhet:

Steg ett: ”Fönstershoppa”. Ja, det låter konstigt men det vi syftar på är att du alltid ska sondera marknaden innan du bestämmer vilken takentreprenör du ska välja. Rent konkret bör du kontakta och ta in offert från tre-fem takfirmor och i hemmets trygga vrå ställa deras anbud mot varandra. Vem erbjuder bäst pris? Vilken firma känns mest kompetent och inger förtroende? finns det andra för- eller nackdelar med de olika offerterna? Tips! Du får gratis ta in upp till fem offerter från fem olika takläggare här (många takfirmor från hela Stockholm är anslutna).

Steg två: Beskriv jobbet och avtala om pris. Skriv ett avtal med takfirman du slutligen anlitar som entreprenör för ditt takarbete. Ett skriftligt avtal kan se ut på många sätt men viktigast att få med är avtalat pris, när takjobbet ska påbörjas och vara klart samt vilka avtalsparterna är (du och takfirman, som ska stå med sitt organisationsnummer.

Steg tre: Välj material. Handlar det om ett nytt tak eller byte av ett gammalt tak till något annat, exempelvis ett gammalt papptak som nu ska bli plåttak, är det bäst om du tillsammans med takläggaren väljer det bästa materialet. de har kompetensen och du har koll på vad du är ute efter för resultat.

Steg fyra: ROT-avdraget. När du byter ut ett tak, eller på annat sätt genomför takarbeten, på ett hus som du äger får du dra av hälften av kostnaden för själva arbetet upp till 50 000:- per år och individ. Läs mer om ROT-avdraget här. Det viktiga att komma ihåg är att takentreprenören ska ange avdraget direkt på faktura, du får så att säga skatterabatten per automatik utan att behöva göra något.

Steg fem: Besiktning och betalning.När arbetet är genomfört kan takläggaren skicka faktura och du kan betala den.

Vad kostar en takläggare att anlita?

I Stockholm är kostnadsläget något högre än i övriga landet vilket även återspeglas i priset på att anlita takfirmor. Men i och med ROT-avdraget är det fortfarande mycket förmånligt att ta in en hantverkare jämfört med att göra jobbet själv (vilket du aldrig bör ge dig på om du inte är tvärsäker på att du har kompetensen som behövs).

Normalt kostar en takläggare, plåtslagare eller annan hantverkare med kompetens kring takarbete cirka 400-800 kr/timmen att anlita inklusive moms. Lägre pris ju större arbete som utförs brukar vara tumregeln. Med ROT-avdraget blir timpriset alltså istället 200 – 400 kr i timmen per takläggare. Men eftersom varje takläggning är unik så är det svårt att säga vad ett takbyte kostar rent allmänt. Ta in några olika offerter så får du snabbt ett hum om vad som är ett rimligt pris för just ditt tak.

Det är viktigt att med jämna mellanrum (läs här om risken med att vänta för länge med takomläggning) kontrollera taket och löpande budgetera eller spara pengar för kommande takbyten eller reparationer.