Seriösa flyttfirmor

En flytt mellan två normalstora bostäder i Stockholmstrakten kostar mellan 4000 kr – 10 000 kr, beroende på hur stort bohag som flyttas och avstånd. Här är några viktiga saker att tänka på när du förhandlar om flyttentreprenaden med flyttfirmorna.

Förhandla med olika flyttfirmor

I Stockholm finns det flera hundra firmor som arbetar med flyttuppdrag för såväl privatpersoner som företag. Att hitta rätt bolag för just den flytt du vill ha är det viktigaste momentet i processen, och att du flyttar till eller från (eller inom) Stockholm gör att du har ett ypperligt tillfälle att ”välja och vraka” mellan flyttgubbarna.

Som standard bör du alltid ta in offerter från 4-5 olika flyttfirmor som jobbar i Stockholm (testa exempelvis kostnadsfri tjänst för att ta in prisförslag från seriösa flyttföretag i stockholmstrakten). Kom ihåg att en flyttfirma som funkade bra vid en annans flytt kanske inte är bäst lämpad för just dina behov; det lönar sig därför alltid att höra med olika entreprenörer inom flytt- och transport innan du gör ditt val.

Rätt pris för en flytt i Stockholm

Flyttfirma Stockholm (via Flyttproffs.se)

Om en flytt sker i Stockholm eller annan svensk storstad får man tyvärr helt enkelt räkna med att priset i genomsnitt är lite högre än på mindre orter. Däremot har du ett större utbud att välja på och därmed också möjlighet att sätta dig själv i ett bättre förhandlingsläge.

Ett normalt flytt-team (2-4 flyttgubbar plus lastbil) brukar kosta någonstans mellan 1000-2000 kr (inklusive moms) per timme. Om en flytt tar ca 5 timmar landar du alltså på en normal flyttkostnad på 5000 – 10 000 kr. Priset är dock alltid unikt för varje flytt, men som schablon är det detta prisspann som gäller.

Detta bör du säga till flyttfirman

Det finns några viktiga saker som flyttfirman sannolikt vill veta för att kunna ge dig en så träffsäker prisbild som möjligt. Passa även på att ställa några viktiga kontrollfrågor för att säkerställa att de är seriösa och kapabla att sköta din flytt.

  • Hur många rum och kvadratmeter din nuvarande bostad (eller ditt kontor) som ska flyttas är på. Då vet de omfattningen.
  • När du vill flytta (datum och önskad tid), och huruvida du är flexibel att byta datum eller inte vid behov.
  • Fråga hur lång tid de beräknar att de tar, i bästa fall och i värsta fall (beroende på oförutsedda händelser, trafik, väder, med mera).
  • Fråga om deras organisationsnummer och kolla att de har F-skattesedel.
  • Har de några referenser de kan uppge från tidigare flyttuppdrag? Be om kontaktuppgift till en eller flera av tidigare kunder.
  • Har de försäkringar och nödvändiga tillstånd? Vad händer om något skadas under flytt eller transport?

Exempelflytt (Stockholm city till Huddinge)

Per och Maria ska flytta från en lägenhet i centrala Stockholm till ett radhus i Huddinge. Lägenheten som ska flyttas är två rum och kök på 65 kvadratmeter, det enda utöver det vanliga som ska flyttas är en tung skänk.

De börjar med att ta in offerter från fem olika flyttfirmor. För att spara tid fyller de i ett formulär på Flyttproffs.se som sedan går till fem flyttföretag som är verksamma i Stockholm. Per och maria fyller i all relevant info samt anger ett datum ett par månader fram i tiden när de vill flytta.

De får följande prisförslag från de olika flyttfirmorna (namnen är fiktiva men prisförslagen tagna från faktiska offerter på flyttar genomförda under 2012/2013).

Olssons Flytt erbjuder sig att göra flytten för fast pris 11 000 kr inkl. moms. Inga ”dolda kostnader” eller extra timpenning.

Flytt & Fix AB tar 750 kr/påbörjad timme för två man med bil. De uppskattar att flytten kan ta mellan 6-10 timmar vilket skulle ge ett pris på mellan 4 500 kr och 7 500 kr.

Vi Flyttar AB tar 2000 kr i grundkostnad och sedan 600 kr i timmen. De tror att det hela landar på runt 8000-9000 kronor för hela flytten.

Flytt-Berra AB tar 6000 kr för fem timmar samt 500 kr per nästkommande timme. De tar även 1000 kr extra för skänken som är exceptionellt tung. Totalt mellan cirka 7000 – 9000 kr.

Flyttfirma Järfälla AB anger ett fast pris på 9 440 kr med brasklappen att de måste börja mycket tidigt på morgonen.

Per och Maria pratar med samtliga firmor, ber om referenser vilket fyra av flyttentreprenörerna ger. Tills slut fattar de tycker för Olssons Flytt som trots att de är dyra i jämförelse med de andra ändå erbjuder en fast summa – en avvägning som varje kund får göra på egen hand.