Snickare

När du söker snickare i Stockholm finns det fem viktiga steg att vidta för att du ska få rätt snickarfirma, till rätt pris och med rätt resultat. Här är tipsen för att köpa in en lyckad entreprenad inom snickeriarbeten för privatpersoner, bostadsrättsföreningar eller företag. Snabbmeny: Vad kostar snickare i Stockholm samt Prisexempel på snickeriarbeten

1. Begär prisförslag från olika firmor

Det finns tiotusentals verksamma snickare i Stockholms län, som alla konkurrerar om samma jobb. Vissa är anslutna till stora byggjättar, andra på mellanstora entreprenörer och en del kör enmansfirmor eller mindre snickerier. Detta ska du använda till din fördel! Kontakta alltid olika snickare, små som stora företag, och begär pris på ditt jobb (testa exempelvis en gratistjänst för offerter för detta, såsom Proffsbyggare.se).  Då kan du ställa prisförslagen mot varandra och kolla igenom dem ordentligt i jakten på bästa snickaren för ditt uppdrag.

2. Ställ kontrollfrågor till snickarna

Förutom att se vilka priser de erbjuder till dig ska du även ställa några kontrollfrågor till de snickare som känns intressanta att gå vidare med. Dessa är några bra frågor att komma igång med:

Har ert snickeri F-skattesedel? (Be även om deras org.nr. och kolla detta hos Skatteverket för att se att de är ett riktigt företag)

Har ni de certifieringar och behörigheter som behövs? Avancerade jobb kräver ofta mer än enklare snickeriarbeten.

Är ni anslutna till någon branschorganisation? Detta är ett bra tecken på att de är seriösa, ring gärna branschorganisationen och kolla att allt stämmer.

Kan vi skriva avtal? detta ska du alltid göra och alla seriösa snickare vill samma sak. Endast vid extremt små arbeten kan man kosta på sig att skippa skriftligt avtal.

Utgå från dessa exempelfrågor så är du en bra bit på vägen till att hitta rätt stockholmssnickare.

3. Förhandla om priset – få ned kostnaden

Kom ihåg att priserna som snickarna anger inte behöver vara skrivna i sten. Oftast får du en offert där priset för ditt snickeri-/byggjobb är angivet antingen som fast summa eller som timkostnad. När du ställer flera offerter från olika firmor mot varandra kan du enkelt se om något kostnadsförslag sticker ut. Var inte rädd för att förhandla och säg till snickaren att du ser över några olika alternativ.

Oftast brukar man avtala om ett pris på förhand som sedan kan justeras under arbetets gång beroende på om snickaren stöter på oväntade hinder. Har man inte satt någon gräns för detta i avtalet brukar praxis vara att en snickare får gå över det avtalade priset med upp till 15 procent, därutöver måste de rådgöra med beställaren (du) om det är ok att dra över ytterligare. Dock ska detta inte behövas om det inte handlar om väldigt komplicerade och stora projekt såsom husbyggen eller markarbeten.

4. Vad kostar en snickare i Stockholm?

I Stockholm med omnejd (samt i andra städer) är hantverkarpriserna något dyrare än i landet i stort. En enskild snickare debiterar ungefär mellan 300-600 kr/timme innan ROT-avdrag, vilket ger 150-300 kronor efter skatteavdraget. Detta ska dock enbart ses som en schablon, och priset för hantverkare beror mycket på hur stort arbetet blir (mängdrabatt gäller generellt). Kom ihåg att pris för material och arbetskostnad ska delas upp, och det är arbetsdelen du får göra ROTavdrag på. Läs mer om ROT-avdraget här.

5. Exempelpriser på olika snickeriarbeten

Här är några exempel på vad olika typer av snickeriarbeten kostar, jobben är utförda i Stockholmsregionen under 2012. Dessa ska ses som riktpriser och inte något som alltid gäller, men dessa kan vara bra när du själv börjar plocka in offerter från snickare (testa gratistjänst via länken). Prisena är för arbete och material och efter ROT-avdrag:

* Altan 38 kvadratmeter, med räcke och liten trappa……58 000 kr

* Cirkapris för altanbygge per kvadratmeter (arbete+material)………800-1400 kr

* Badrumsrenovering, komplett, 5 m2………….142 000 kr

* Cirkapris per kvadratmeter för badrum……….15 000 kr – 30 000 kr

* Ny fasad i trä på hus 14 kvadratmeter yta……..81 500 kr

* Bygga en balkong på hus, 8 kvadratmeter………54 800 kr

* Bygga en balkong bostadsrätt, 5,5 kvadratmeter….102 500 kr

* Riva vägg, 14,5 kvadratmeter yta……3100 kr

* Bygga ny vägg mellan två rum, 10 kvadratmeter yta….4500 kr

Detta var några vanliga snickarjobb, använd dessa som riktmärken i din egen förhandling med olika byggfirmor och snickare.

Hitta en snickare i Stockholm