Installera värmepump billigt

Du som ska installera värmepump i Stockholm, Södertälje eller Uppsala – se hit. Så här får du till en lyckad bergvärmeentreprenad så billigt och effektivt som möjligt, där kostnaderna ställs mot den månatliga insparning genom sänkta räkningar för din uppvärmning. Vi går igenom processen för att installera bergvärmepump i fyra tydliga steg.

Vill du direkt få en offert på en värmepump från Stockholmsbaserade installatörer? Klicka på knappen:
skapa-prisforfragan-knapp

Räkna ut värmeförbrukning

Det många gör fel när de byter värmekälla eller leverantör av el och värme är att de utgår utifrån sin nya förbrukning i kalkylerna. Steg ett är ju givetvis att se hur du har det idag och vad som kan förbättras.

Gör följande för att få en inledande överblick över din uppvärmningssituation:

  • Räkna ihop dina fakturor för uppvärmning under de senaste tolv månaderna.
  • Gör detsamma för din övriga elförbrukning (hushållsel).
  • Sammanställ vilka olika tekniker och leverantörer som idag står för din värme (t.ex. elbolag, fjärrvärmeleverantör, befintlig värmepump, o.s.v.).

Nu är du redo att göra en mer initierad kalkyl tillsammans med entreprenörer som installerar bergvärme.

Hitta rätt entreprenör för din bergvärme

I Stockholmsområdet finns hundratals entreprenörer som på olika sätt arbetar med återförsäljning och installation av värmepumpar. Dels stora jättar som Nibe och Bosch som ibland sköter även installationer, till mindre entreprenörer som köper in hårdvaran och säljer vidare till kund. Det finns ingen generellt firma som löser uppgifterna bäst, utan allt beror på vad just du har för behov och vilken dimensionering som krävs.

Gör en beräkning med installatören

Tillsammans med bergvärmefirman ser du över din bostads förutsättningar och räknar på hur kraftfull pump som behövs och hur djupt borrhålet ska vara för att kunna samla upp tillräckligt med värme.

I Stockholm och Svealand generellt brukar man komma undan med borrhål på mellan 100-150 meter djup, men längre norrut krävs inte sällan mer. Exakt hur djupt du ska borra beror på husets förutsättningar och vilken typ av mark det står på. Denna analys gör de värmepumpsfirmor som gör kundbesök hos dig för att kunna ge dig en kalkyl och offert.

Andra värmepumpar

Här fokuserar vi mest på bergvärme, men det finns ett antal andra värmepumpsalternativ som kan vara lika aktuella beroende på dina förutsättningar:

Markvärme – en större yta grävs upp och en slang samlar upp energi/värme. Läs mer här om markvärme.

Luftvattenvärme – Monteras vid huset och suger in uteluft som även vid minusgrader kan omvandlas till värme. Mer fakta: Luft/Vatten-värmepump.

Luftluftvärme – samma som luft-vatten men värmen skickas ut i fastigheten med fläkt istället för vattendistribution.

Sjöbottenvärme – tar värme från en botten på en sjö eller å.

Alla har sina olika styrkor och svagheter och vilken som passar för ditt hem eller fastighet beror på vad ni vill åstadkomma och vilken tillgång till exempelvis borr- och grävytor ni har. Det bästa sättet att guidas rätt är att kontakta olika entreprenörer som installerar värmepumpar och lyssna på deras förslag på lösningar och priser (testa gärna en gratisttjänst som denna där du med ett klick kan få prisuppgifter från upp till fem olika seriösa installatörer).