Byggfirmor och hantverkare

Behöver du byggfirma eller hantverkare i Stockholm? Då är detta rätt plats att komma igång med byggprojektet eller entreprenaden på. Läs mer under respektive rubrik så guidar vi dig till den bästa lösningen för att hitta en entreprenör i Stockholmsområdet som arbetar med bygg-, renovering, snickeriarbeten och andra relaterade hantverk. Klicka på det påstående som stämmer bäst på dig så kommer du direkt till lämplig rubrik.:
Jag vill ha hjälp med att hitta hantverkare. | Jag har några möjliga byggfirmor redan. | Jag har redan bestämt vem jag ska anlita.

Oavsett om var i beslutskedjan du befinner dig så ska Entreprenad-Stockholm.net se till att du får kunskapen och tipsen du behöver för att beställa hantverkartjänster så effektivt och prisvärt som möjligt.

Jag vill ha hjälp med att hitta rätt hantverkare

Eftersom det finns bokstavligen tusentals byggfirmor i Stockholmsområdet kan det vara en djungel att hitta den som passar bäst för just ditt byggprojekt. Ett enkelt sätt att komma igång är att använda sig av en gratisttjänst som Proffsbyggare.se för att ta in upp till fem offerter från olika hantverkare verksamma i din kommun, och sedan i lugn och ro ta dig tid och syna deras anbud i sömmarna. Klicka här för att ta in kostnadsfria offerter på en gång.

Byggfirma hantverkare i Stockholm

Ett annat alternativ är att göra som man gjorde förr, gå via katalogtjänster såsom Eniro eller Hitta.se, eller till och med en fysisk telefonkatalog även om dessa allt mer förpassas till historien.

En underskattad metod som ofta fungerar bra är att höra med grannarna. Ofta har andra i din stadsdel eller kvarter utfört samma byggen eller renoveringar som du själv planerar att göra, hör med dem om de kan rekommendera hantverkare åt dig.

Oavsett vilken metod du väljer så är det alltid smartast att prata med flera hantverkare och entreprenörer för att få en känsla för hur de skiljer sig åt i priser och andra detaljer. Väljer du bara en enda kan denne ge dig ett pris som du inte vet om det är rimligt eller inte.

Jag har några möjliga byggfirmor jag väljer mellan

Har du nu hittat några olika entreprenörer som du tycker är intressanta är det dags att syna dem lite närmare i sömmarna. Ett bra sätt är att ställa följande frågor till de tilltänkta entreprenörerna:

– Vad är ert organisationsnummer, och har ni F-skattesedel? Detta kan du även kontrollera själv hos Skatteverket eller via tjänster som Ratsit.se. En grundförutsättning för att du ska anlita en byggfirma är att de har f-skatt, annars kan försäkringar sluta gälla och ROT-avdraget kommer du få betala tillbaka. Köp alltid tjänster ”vitt”, det lönar sig!

– Kan jag se exempel på vad ni gjort tidigare? De flesta seriösa hantverkare har referensexempel på tidigare arbeten de gjort, och du bör också kunna få telefonnummer till personer som de haft5 som kunder innan för att kunna ringa och verifiera att de varit nöjda med hantverkaren i fråga.

– Vad kostar det? En ”vanlig” snickare eller allmänhantverkare tar cirka 400-650 kr per timme inklusive moms, efter ROT-skatteavdrag blir summan halverad. En del byggfirmor anger pris per timme och en del fastställer ett fast pris för hela projektet. Se till att de är tydliga med vad som gäller och om offerten har ROT-avdraget redan inräknat eller ej.

– När kan ni utföra jobbet och hur lång tid tar det? Se till att få en tydligt avgränsad tidsperiod för när arbetet ska påbörjas och avslutas. Ju längre framförhållning du har desto bättre förutsättning har du att förhandla med byggarna om när det hela ska fixas och vad du ska betala för det.

Jag har redan valt ut vilken hantverkare jag vill använda

När du valt din entreprenör gäller det att spika följande i ett skriftligt avtal (kom ihåg att inte betala något innan avtalet är påskrivet och arbetet är utfört):

Priset ska anges tydligt, gäller både eventuell timpenning samt fast kostnad. Moms och ROT-avdrag ska specificeras i både avtal och faktura.

Tidsrymd, när ska arbetet påbörjas och vara färdigt.

Vilka parter det gäller (ditt namn och personnummer samt företagets namn och organisationsnummer).

Eventuell förseningsavgift om arbetet drar ut på tiden.

Hur mycket över budget hantverkaren får gå utan att rådfråga dig om de stöter på oväntade problem under arbetets gång.

Med dessa punkter i bakfickan bör entreprenaden i Stockholm gå som en dans!

Vill du hitta en hantverkare, snickare eller byggfirma som är verksam i just din del av Stockholm? Välj kommun i rullgardinsmenyn nedan så tas du till en kontaktförmedlingstjänst där du kostnadsfritt kan ta in offerter från seriösa hantverkare (du kan behöva klicka på ”godkänn att ny flik öppnas eller liknande”):

Lycka till med ditt bygg- eller renoveringsprojekt!